27.05.2020

​Запровадження LTE: рефармінг, та інші питання


Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського, що був підписаний у липні 2019 року та спрямований на вирішення проблеми цифрової нерівності, розроблено план дій із запуску 4G на зайнятих сьогодні радіочастотних смугах. Уряд погодив перерозподіл радіочастотного спектра 800-900 МГц між чотирма національними операторами України. Зараз він використовується для стандартів CDMA-800 і GSM-900. Але вже найближчим часом оператори почнуть впроваджувати в цьому спектрі зв'язок нового покоління.

За цим Указом, національним операторам зв'язку необхідно звільнити наступні діапазони: 790-862 МГц, 880-915 МГц, і 925-960 МГц. Також від операторів необхідний рефармінг радіочастотного ресурсу в діапазоні 824 - 960 МГц. Свої частки потрібно здати регулятору для перерозподілу. Після процесу рефармінгу регулятор видасть нові ліцензії на 4G.

29 жовтня 2019 була досягнута домовленість щодо перерозподілу частот 900 діапазону таким чином, щоб на них можна було швидко розгорнути 4G, та впровадити технологічну нейтральність в діапазонах 900 МГц, 1800 МГц, 2100 МГц і 2600 МГц.

Більшість базових станцій «Інтертелеком» можуть працювати одночасно в режимі CDMA і в режимі LTE-850 без заміни або розширення устаткування, для інших потрібно купувати нове. Дотримуючись плану рефармінгу, ми вже звільнили радіочастотний ресурс 9-11, 14-15 CDMA-канали в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Тернопільській, Рівненській, Чернівецькій, Хмельницькій, Житомирській і Вінницькій областях, та на 43% виконали заходи з рефармінгу у шести областях.

  • Проведено конкурс на постачання послуг з налаштування фільтрів Дуплексер базових станцій.
  • Укладено контракт на перенастроювання фільтрів Дуплексер.
  • Виконано роботи по переконфігурації 747 базових станцій.
  • Здійснено демонтаж і передача на перенастроювання Дуплексер в еквіваленті секторів базових станцій 1686 секторів.
  • На 17.04.2020 року на 100% виконані роботи відповідно до першого етапу Плану графіка рефармінг в областях Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Волинська.
  • 20.05.2020 року заплановано 100% виконання робіт другого етапу Плану графіка рефармінг в областях: Тернопільська, Рівненська, Чернівецька, Хмельницька, Житомирська та Вінницька.
  • НКРЗІ підтвердила, що після внесення остаточної оплати за LTE ліцензію у повному обсязі здійснить видачу ліцензію на раніше обговорених умовах. Процес рефармінгу ми вже розпочали із західних регіонів та плануємо завершити до кінця осені.

Як проходитиме переведення користувачів із CDMA в LTE? «Інтертелеком» отримає 10 МГц у LTE-800 band 20 і 6,29 МГц парного спектра в LTE-850 band 5. Відповідно до угоди з НКРЗІ, компанія здасть регулятору 9–11,14 і 15 канали. Далі переведе своїх CDMA-абонентів на 1–4 канали та зможе продовжити надавати послуги в цьому стандарті до 2025 року. А на 5–8 каналах запускатиме LTE.

Зверніть увагу, що послуги зв’язку за стандартами CDMA, REV-A, REV-B компанія продовжуватиме надавати до 2025 року. До того часу «Інтертелеком» розгорне кампанії зі зручного переходу користувачів на нове обладнання для використання нової технології LTE. Існуючим абонентам будуть запропоновані вигідні акційні умови та лояльні програми з придбання нового обладнання.

Користувачам, у яких абонентське обладнання підтримує лише CDMA і тим, хто бажає приєднатися до мережі LTE, буде необхідно придбати нові пристрої з підтримкою LTE band 5/20 у будь-яких магазинах компанії «Інтертелеком» або у партнерів компанії.

Через модернізацію деяких базових станцій, яку необхідно провести у процесі рефармінгу, можливе зниження швидкості та якості зв’язку. Ми робимо усе можливе, щоб у найкоротші терміни зробити якість ще вищою, а інтернет швидшим завдяки впровадженню нової технології. Якщо ви помітили значне погіршення якості зв'язку та зон покриття, зверніть увагу на графік проведення робіт по рефармінгу.

ОбластьМісяць проведення робіт по рефармінгу
ЗакарпатськаКвітень
Івано-Франківська
Львівська
Волинська
ТернопільськаКвітень
Рівненська
Чернівецька
Хмельницька
Житомирська
Вінницька
ОдеськаТравень
Київська
Черкаська
Миколаївська
Кіровоградська
ПолтавськаЧервень
Чернігівська
Сумська
ДніпропетровськаЧервень
Херсонська
ХарківськаЛипень
Запорізька
ДонецькаЛипень
Луганська

Нагадуємо, що сучасна LTE технологія від «Інтертелеком» дозволить абонентам користуватися інтернетом на ще вищій швидкості, мати більш стабільне та якісне з’єднання на всій території України.


Новини та прес-релізи